INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti

Rumah Flat Pajam mempunyai 22 buah blok yang dibina, Blok A sehingga Blok S. Setiap satu blok mempunyai 4 tingkat. Rumah Flat ini tidak dilengkapi dengan kemudahan lif tetapi adanya perhentian bas, sekolah yang berdekatan serta adanya kedai runcit. Di tingkat bawah setiap blok ini digunakan sebagai kedai dan kedai yang ada di sini adalah kedai runcit dan kedai makan.

• Jumlah Penduduk : 2500 orang
Melayu : 60%
Cina : 20%
India : 10%
Lain2 : 10%

• Purata umur
Warga emas = sederhana
Dewasa = tinggi
Kanak-kanak = tinggi

• Purata pekerjaan
Bekerja sendiri
Sektor swasta
Kilang
Rekreasi & Pelancongan
MAKANAN POPULAR :

1) Kedai Makan Haji Nor

2) Kedai Makan Alang

3) Kedai Sarapan Pagi Akak

4) Apam Balik Mantin

5) JZ Cendol

6) Nasi Ayam Kampong Salai @ Batang Benar
Untuk yang gemar makanan salai, memang kena singgah sini. Ada ayam kampung, itik, ikan keli dan daging salai. Boleh makan dengan nasi ayam atau nasi putih. Minum pula air tebu, memang nyaman. Lokasinya di simpang lampu isyarat Masjid Batang Benar, berdekatan exit Pajam.

STAFFIELD GOLF & COUNTRY RESORT
Kemudahan Awam
SERI PAJAM DEVELOPMENT
NADA ALAM GALLERY
Pendidikan
SEKOLAH KEBANGSAAN BATANG BENAR
Kisah Kejayaan
Nama : Puan Siti Mariam Binti Md Nasir
Alamat : Blok N, Flat Pajam
No. Telefon : 017-6190963
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2016

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Puan Siti berumur 30 tahun dan bergiat aktif dalam bidang perniagaan online ini sejak dari umur 26 tahun. Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM 50 – RM 60 sahaja sebulan. Jumlah produk/ pelanggan bulanan adalah dalam sekitar 5 orang sahaja.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet 1Malaysia Pajam, beliau kini telah memiliki facebook sendiri, Instagram yang dapat mempromosikan hasil perniagaan dan barangan beliau. Pelanggan beliau dari seluruh kawasan yang mana mereka mengetahui barangan jualan beliau melalui facebook tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM200 – RM 300.
Nama : Muhammad Fahrul Fitri Rahim
Alamat : Blok N, Flat Pajam
No. Telefon : 012-3313586
Umur : 9 tahun
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2017

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Imran berumur 9 tahun dan sememangnya pelajar yang pendiam dan mempunyai masalah pembelajaran. Sebelum mengikuti kelas ICT DI Pi1m Pajam, beliau memang tidak mempunyai akaun facebook dan tidak pernah bergaul walaupun sesama ahli PI.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PI1M :
Melalui kelas ICT yang dibimbing oleh Pusat Internet 1Malaysia Pajam, beliau kini telah memiliki facebook sendiri dan sudah boleh mencari kawan-kawan dengan lebih cepat dan mudah. Dan beliau juga sudah pndai bergaul dan selalu datang ke pi1m Pajam untuk mempelajari ilmu pengetahuan.

Keusahawanan

Usahawan menjual tudung dan juga menjadi dropship untuk sesetengah tudung, telekung dan beliau lebih kepada penjualan online. Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM100 – RM250 sahaja sebulan. Jumlah produk/ pelanggan bulanan adalah dalam sekitar 5 orang sahaja. Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Internet 1Malaysia Pajam, beliau kini telah memiliki facebook sendiri yang dapat mempromosikan hasil ternakan dan produk beliau. Pelanggan beliau dari seluruh Negara yang mana mereka mengetahui produk jualau beliau melalui facebook tersebut. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM500 – RM1500.

Apa yang dipelajari melalui PI1M :
- Mempelajari cara untuk memasarkan tudung dan telekung beliau melalui FB, Blog.
- Beliau juga belajar mengetahui cara untuk mengambil order melalui online seperti fb dan whatsaap.